06203869977

Miből áll egy akkumulátor szervíz?

Egy akkumulátor szervízben ma már általában nem csak azzal foglalkoznak, hogy egy lemerült akkumulátort feltöltenek vagy kicserélnek. A szervizekben ennél sokkal komolyabb és szerte ágazóbb javítási és szerelési munkálatokat végeznek, persze nem az akkumulátorokon. A szervizekben dolgozó szakemberek több évtizedes, szakmai gyakorlattal rendelkeznek autóvillamossági és elektronikai területen is. Még az is előfordul, hogy egy-egy ilyen szervízben nem csak a gépjárművek akkumulátorait töltik fel vagy cserélik, hanem sok egyéb, elektromos készüléket is megjavítanak, amelyek akkumulátorral működnek. Például nagy teljesítményű, ipari akkumulátorok vagy kerékpárok, nagyobb kertigépek akkumulátorainak a feltöltését, cseréjét is vállalják. Általában az akkuszervíz szó hallatán elsőre minden embernek az autókban lévő akkumulátorok jutnak eszébe, de természetesen olyan akkuszervizek is léteznek, ahol a kisebb háztartási, elektronikai gépek, és a szórakoztató elektronikai gépek akkumulátoraival foglalkoznak. Persze mindkét fajta szervízben kaphatók töltők is az akkumulátorokhoz, a legkisebb elemes akkuktól, egészen a nagyteljesítményű akkumulátorokig bezárólag.

Profi szerelés, minőségi alkatrészek

Az autós szervizekben szinte mindenhol nagyon fejlett gépekkel dolgoznak. A szervizek egy elektronikus programvezérlésű akkumulátortöltő és kisütő diagnosztikai eszközökkel vizsgálják meg az akkumulátorok szabványos tárolóképességét és indítóképességét. Az ipari akkumulátorokra 36 hónap, az autó akkumulátorokra általánosságban 24 hónap garanciát vállalnak a szervizek. Az akkumulátorok világszerte elismert magas színvonalát a bevált ISO 9001 minőségirányítási rendszerek biztosítják.

Gazdaságos és környezetbarát szervíz

A szervizekben minden alkalommal díjmentesen végzik el a saját telephelyeiken, a saját szakáruházukban, vagy a webáruházukban vásárolt akkumulátorok tesztelését, javítását, cseréjét és a garanciális ügyintézését egyaránt. Ezekbe beletartozik az indítóképesség, az elektrolitsűrűség, és a töltés vizsgálata is, sőt több helyen a csere is térítésmentes. Az elöregedett, hibás akkumulátorokat átveszik és eltárolják azokat, és a szakszerű újrahasznosítást is megoldják. Olyan szervizek és cégek is vannak, akik már tudatosan figyelik, és elkötelezett hívei a környezetvédelemnek. Ezáltal a vevők megrendeléseinek kiszállítását 0 % emissziójú, és 100%-ban elektromos meghajtású haszongépjárművel végzik. Budapest egész területén pedig nagyon alacsony CO2 kibocsátású diesel tehergépkocsival közlekednek.

A szervizekben általában az akkumulátorok mellett számos kiegészítő termék is megvásárolható. Ilyen például az akkumulátor töltő, a hozzá tartozó kábel, vagy csipesz, akkumulátor töltöttségjelző vagy éppen egy bikakábel.

Miért jobb az akkumulátort szervízbe vinni, mint otthon kicserélni? 

Sokan még a mai napig is úgy vannak egy akkumulátor kicserélésével, hogy az gyerekjáték, és egyszerűen megoldják házilag. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy manapság már a modernebb autókban nem úgy megy, hogy csak kikapom, és beteszem a helyére a másikat, utána meg jó az úgy, megy magától. Ez nem minden esetben ilyen egyszerű. Miért érdemes inkább akkuszervízre, szakszervízre bízni a munkálatokat? Elsősorban a szervízben pontosan megbizonyosodnak arról, hogy valóban az akkumulátorral van-e a probléma. Az akkumulátor tesztelése során, amelyet egy külön műszerrel végeznek, pontos képet kapnak az akku állapotáról, ez egy úgynevezett állapotfelmérés.  Előfordulhat, hogy a régi akkumulátor cseréje helyett elegendő a gépjárműben lévő akkumulátor töltése, ami után még hosszú ideig használható a lemerült telep, amivel meghosszabbítható az akkumulátor élettartama. Amennyiben elkerülhetetlen a régi akkumulátor cseréje, általában már a helyszínen vagy a weboldalon több különböző fajtájú, márkájú eladó akkumulátor közül választhatnak. Mégis talán, ami a legfontosabb szempont, hogy az akkumulátor szakszerűen lesz beszerelve, anélkül, hogy valamilyen kárt tennének az autóban. Az akkumulátor beszerelését ma már minden esetben áram alatt végzik a szervizekben, amelyet egy otthoni csere alkalmával nem biztos, hogy meg tudnak oldani.

Az aksik az autókkal együtt fejlődnek

A mai modern autókban már nem a régi fajta akkumulátorok vannak beszerelve, ezért napjainkra már az akkumulátor javítás vagy az akkumulátor felújítás nem létezik, ezt már szinte semmilyen szervízben nem vállalnak, bár talán még a nagyon régi 6 voltos rendszerekhez esetleg elvétve egy-egy alkalommal előfordulhat. Ezek a mai, modern autókba legyártott zártrendszerű, gondozásmentes, köznyelven zselés akkumulátorok újraélesztése már nem lehetséges. Autós berkekben, köznyelven szólva, az elhasználódás jele a jelentős szulfátosodásból eredő kapacitásveszteség, vagy cellazárlat, esetleg belső szakadás. Éppen ezek miatt a problémák miatt a modern akkumulátorok csak cserélhetők, vagy lemerülés esetében feltölthetők, de javítani vagy felújítani nem lehet ezeket az akkumulátorokat, csak az újrahasznosításuk a megoldható.

Hol találhatóak ezek a szervízek?

Egy akkuszervízben minden akkumulátorral kapcsolatos hibát, problémát gyorsan és szakszerűen megoldanak. Magyarországon minden nagyobb városban találnak akkuszervízt, van olyan város, a fővároson kívül is, ahol több erre szakosodott szervízt is találnak. A nagyobb márkakereskedések kivétel nélkül vállalnak akkumulátorral kapcsolatos problémák elhárítását, de kisebb településeken is találhatnak egy-egy villamossági vagy elektronikával foglalkozó szervízt, ahol szakszerűen elhárítják és megoldják a fel, vagy inkább lemerült problémát.

Fontos megjegyezni, hogy a rendeltetésszerű használattal és a rendszeres karbantartással megelőzhetik az akkumulátorok idő előtti cseréjét. Figyeljenek oda a töltésre és az intő jelekre, hogy meghosszabbítsák akkujuk élettartamát.