06203869977

Az akkumulátorok a gépjárművek egyik legfontosabb alkatrészei.

Minden autóban van akkumulátor, és persze nincs olyan gépjármű, amelyben ne kellene idővel lecserélni, hiszen nem örök életű az élettartama. Ettől függetlenül persze lehet tenni azért, hogy minél tovább meghosszabbítsák a rendeltetésszerű működés időtartamát. Bizonyosan több autóvezetővel is előfordult már az a helyzet, amikor be ült az autóba és a motor beindítására csak egy gyengülő nyögdécselés, vagy esetleg csak egy kis halk kattanás volt a válasz a motortérből. Természetesen mindig abban a pillanatban makacsolja meg magát az akkumulátor, amikor a legnagyobb késésben vannak, vagy iskolába indulnának a gyerekkel, fontos tárgyalásra vagy megbeszélésre igyekeznének a munkahelyre, vagy, ami Murphy törvénye alapján a legvalószínűbb, hogy éppen a reptérre mennének az induló gépükhöz. Mi történhet egy ilyen esetben? Általában először felhívnak egy ismerőst, a szomszédot, egy közelben lévő autóval rendelkező barátot, hogy segítsen elindítani az autót. Ha garázsban állnak az autóval, főleg, ha mélygarázsban, az olykor bonyolultabbá teheti a helyzetet, bár, ha van otthonról indulnának, és van házi töltőjük, akkor a legközelebbi boltig és szervízig eljuthatnak egy normál rátöltéssel, persze az is időbe telik. Sík terepen talán egyszerűbb a helyzet. Ha lemerült az akkumulátor, megpróbálhatják betolatni az autót néhány vállalkozó kedvű járókelővel, persze abban az esetben, ha kézi váltós az autó. Tehetnek egy próbát a bebikázással is, vagyis az akkumulátor külső segítséggel való elindításával, amelyhez egy másik, de működő autóra és egy bikakábelre van szükségük.

Mi a teendő ha nem sikerül működésre bírni az aksit?

Amennyiben egyik lehetőség sem áll fent, és nem kivitelezhető, vagy egyből profikra bíznák a hiba elhárítását, akkor hívni kell a szakembereket, akik kiérkezve a helyszínre elindítják az autót. Természetesen ettől még a probléma nem minden esetben oldódik meg, hiszen általában az akkumulátort ki kell cserélni. Ha egyszer már lemerült, akkor csak ritka esetekben fordul elő, hogy még huzamosabb ideig rendeltetésszerűen fog működni. Ha egy autót nem napi rendszerességgel használnak, és már nyáron vagy ősszel is döcögött a beindulás, az az akkumulátor már télen biztos nem fogja beindítani az autót, főleg, ha az utcán parkolnak, és nem egy fűtött garázsban. 

Mit csinálnak az aksi mentők?

Az akku mentők a helyszínre érkezésük után megvizsgálják, felmérik a műszereikkel, hogy mi lehet a probléma. A helyszíni hibaelhárítás során a nemzetközi szabványoknak megfelelően nem történik teljeskörű gépkocsijavítás a helyszínen, hanem csak a hibák feltárása és a lehetőségek szerinti elhárítását végzik el, mint például egy hideg indítás vagy egy akkumulátor csere, ami után legalább a legközelebbi szervizig eljuthat az autóvezető. Általában mikor felhívnak egy akku mentő céget akkor megkérdezik az autó típusát, és a legtöbb esetben a helyszínre érkező szakembernél lehet olyan új akkumulátor, amely kompatibilis a lerobbant autóval, így arra is van lehetőségük, hogy akár már ott, a helyszínen is új akkumulátor kerüljön a gépjárműbe. Némelyik cég rendelkezik saját webáruházzal, ahonnan azonnal ki is tudják választani a megfelelő akkumulátort, és a kiérkező szerelő szerencsés esetben – ha volt raktáron a megrendelt termék – akkor már az akkumulátorral együtt érkezik a hiba elhárítására. Természetesen nem kötelező ezt a szolgáltatást is igénybe venni, vannak, akik csak az autó elindítását kérik, hogy eljussanak a saját megszokott szerelőjükhöz, vagy a kedvenc szervizükbe.

Mivel tud még egy akkumulátor mentő cég szolgálni?

Tehát egy akku mentő cég elsődleges célja, hogy segítsen az elakadt, lerobbant autóvezetőknek, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldják az akkumulátorral kapcsolatos problémákat. Ezt azt jelenti, hogy arra specializálódtak, hogy minden körülmények között lényegi megoldást kínáljanak bárhol egy elakadt gépjármű újraindításával kapcsolatban, és ha szükséges, azonnali akkumulátor cserével együtt oldják meg a problémákat. Általánosságban a nappalok bármelyik időszakában elérhetők ezek a szolgáltatók, esetenként késő éjszakáig is, még a hétvégi napokon is, persze ez mindig a szolgáltatóktól függ. Minden egyes szerelés alkalmával leellenőrzik az autó töltését és fontos és értékes tanácsokat kérhetnek a szakemberektől, annak érdekében, hogy hogyan tudják szakszerűen tölteni és meghosszabbítani egy akkumulátor élettartamát, hiszen sok esetben éppen a gépjármű helytelen töltése okozza az akkumulátorok meghibásodását. Azokat az akkumulátorokat, amelyeket 2 évnél nem régebben nem használtak, még esetenként érdemes lehet feltölteni, akkor is, ha esetleg egyszer már lemerültek. Egy-egy szolgáltatónál van lehetőség úgynevezett téli töltésre is, amely esetében tárolják és folyamatosan töltésen tartják az akkumulátort, így megőrizve a működésének élettartamát. Amennyiben az akkumulátor cseréjére is sor kerül, abban az esetben a régi, nem működő akkumulátort is szakszerűen elszállítják és gondoskodnak a szakszerű újrahasznosításáról. A szerelési munkálatokat általában áram alatt végzik, éppen azért, hogy a gépjármű fedélzeti computere nehogy leálljon és a rádió beállításaival egyetemben minden adat sértetlen maradjon.

Mi a teendő ha nem hagyományos akkumulátor van autónkban?

Olyan akku mentő cégek is vannak, akik kifejezetten az árban magasabb kategóriájú gépjárművek ülés alatti akkumulátorainak meghibásodására specializálódtak, mert ezekhez a gépjárművekhez speciális szerszámokra van szükség az akkumulátorok szereléséhez vagy cseréjéhez. 

Természetesen egy akkumulátor cseréje esetében az újonnan behelyezett termékre garancia is jár. 

Meg lehet próbálni saját kezűleg, pénzt és várakozási időt spórolva beindítani vagy megszerelni a gépjárművet, és úgy eljutni a legközelebbi szervízpontig, de a legmegbízhatóbb megoldást minden esetben az jelenti, ha szakemberhez fordulnak, az esetleges nagyobb problémák elkerülése érdekében.