06203869977

Az akkumulátor beszerelése

A mai modern autókban már rengeteg az elektronika, és olykor, ha saját maguk szeretnének megszerelni benne valamit, bizony előfordulhat, hogy nagyobb problémát okoznak, mint, ami fennáll.   Egy akkumulátor beszerelése vagy kicserélése még nem egy nagy ördöngösség, de hallottam már olyan történetet, amikor egy ilyen egyszerűnek tűnő feladat megoldásából sokkal nagyobb probléma keletkezett, konkrétan zárlatot okoztak az autóban, és a komplett elektronimai vezérlés cserére szorult. Éppen ezért még egy ilyen egyszerű feladatot is néha nem árt, ha szakemberre bízzák, főleg a mai modern autók esetében.

Az akku beszereléséhez nézzünk meg néhány fontos tippet.

Ha mégis amellett döntenek, hogy saját kezűleg szerelik be, akkor mik azok a dolgok, szempontok, amikre mindenképpen oda kell figyelni. Az áramkör megszakításával, vagyis a saruk levételével akár nagyon komoly problémákat is okozhatnak a gépjármű elektronikus rendszerében. A saruk levétele előtt minden esetben győződjenek meg róla, hogy rendelkeznek-e a rádiókóddal, amivel szükség esetén a rádiót újra tudják indítani. Először is távolítsák el a negatív akkumulátor sarut. A negatív megjelölés általában egy vízszintes vonal, és a kék vagy a fekete színt szokták hozzá párosítani, míg a pozitív oldalon a plusz jel (+) és a piros szín a jellemző. A saru egy-egy csatlakozót jelent, amely az akkumulátor pozitív, illetve negatív pólusára kapcsolódik. Ezeket a csatlakozókat egy csavarkulccsal vagy pedig egy erősebb fogóval tudják kilazítani.

Pólusok eltávolítása az akkumulátorról

Nagyon fontos, hogy elsőként minden esetben a negatív, vagyis a vízszintes (-) jellel jelzett pólust távolítsák el, ami általában fekete (vagy kék) színű kábel, így elkerülhető az esetleges rövidzárlat okozása. Ha a negatív pólust eltávolították, akkor utána távolítsák el a pozitív akkumulátor sarut is. Vegyék le a pozitív (+) jelzésű sarut, ami általában a piros színű kábel. Ezek után csavarozzák ki az akkumulátort tartó konzolt is, amelyben az akkumulátor van benne. Amennyiben a tartó is oda van rögzítve, abban az esetben csavarozzák ki az akkumulátort fixen tartó pántokat, vagy a borítást, ha van, és a konzolt. Ha ezt a feladatot elvégezték, akkor ezek után már ki tudják venni a régi akkumulátort a helyéről.

Akkumulátor behelyezése

Itt kiemelten fontos megjegyezni, hogy természetesen nem mindegy, hogy milyen akkumulátort vásárolnak a gépjárműbe. Minden esetben kellő körültekintéssel járjanak utána, hogy a gépjármű típusának megfelelő akkumulátort vásároljanak. Nem mindenki vesz gyári akkumulátort az autójába, mivel manapság már esetenként lényegesen olcsóbban kaphatnak úgynevezett utángyártott, vagy más márkájú, olcsóbb akkumulátort is, amelyek kompatibilisek az adott gépjárművel. Persze azért érdemes átgondolni, hogy esetleg egy olcsóbb akkumulátor élettartama és minősége, nem valószínű, hogy versenyre tud kelni a gyári akkumulátor teljesítményével. Arra is fontos figyelni, hogy az akkumulátor mérete illeszkedjen a gépjárműbe.  Amennyiben a típusnak megfelelő akkumulátort vásároltak, akkor az új akkumulátornak pontosan illeszkednie kell a régi helyére. Ha behelyezték az új akkumulátort, akkor csavarozzák vissza az akkumulátort tartó szerkezetet.

Aksi behelyezés utáni teendők

Tisztítsák meg a sarukat és az új akkumulátor csatlakozóit is, amennyiben szükséges. A sarukat és a csatlakozót is érdemes drótkefével vagy egy erősebb, durvább smirglivel megtisztítani, mert így elkerülhető, hogy kontakthiba lépjen fel, miután visszahelyezik a sarukat. A levétellel ellenkezőleg, a visszatételnél először a pozitív sarut tesszük vissza először. Helyezzük rá a pozitív sarut az akkumulátor pozitív pólusára, majd ezt a műveletet az oda illő csavarral erősítsék rá. Ha a saruhoz védőkupak is tartozik, azt is egyből tegyék vissza a helyére. A pozitív saru után tegyék vissza a negatív sarut is a helyére. Helyezzék rá a negatív sarut az akkumulátor negatív pólusára, majd szintén, itt is a csavarral erősítsék rá. A védőkupakot ugyanúgy itt is tegyék vissza a helyére. Ha minden művelettel készen vannak, akkor teszteljék az új akkumulátort. Tegyenek egy próbát, és indítsák be a motor. Amennyiben mindent jól csináltak, akkor az autónak azonnal el kell indulnia. 

Természetesen továbbra is azt mondom, hogy sosem árt a mai modern autók esetében megvizsgáltatni a lehetséges hibajelenséget, mielőtt bármilyen szerelési munkálatokba saját kezűleg, házilag belekezdenek.

A garancia a gépjárművének előírt műszaki paraméterű akkumulátor esetleges meghibásodása esetén csak szakműhely által szakszerűen elvégzett, bevizsgált (mérés), garanciajegyen igazolt munka esetén érvényesíthető a vásárlást igazoló számlával egyetemben és természetesen a garanciális idő lejárta előtt.